Niels Sonderlo wint 35e Tour de Mariënvelde 2018

Niels Sonderlo uit Lent is winnaar geworden van de 35e Tour de Mariënvelde. De in Lichtenvoorde geboren Niels Sonderlo doet al zo’n 25 jaar met ons Tourspelletje en hij bleek vooral in de laatste week te sterk voor de concurrentie. Vanaf etappe 12 werd hij lijstaanvoerder en hij stond deze positie niet meer af, ondanks verwoede pogingen van met name Leo van Noord uit Neede en Wilco te Selle uit Borculo.

Niels Sonderlo scoorde met zijn ploeg Eigen baard = goud waard! 1931 punten. Het maximaal haalbare aantal was 2343 punten. Hij scoorde een hoog percentage van 82,4% Verder had hij 15 renners van de Ideale Ploeg in zijn eigen ploeg.

Op de foto zit Niels Sonderlo tussen Sam Oomen en Peter Valen (links).
Op de achtergrond van links naar rechts George Wieggers, Henri Weikamp en Henny Heutinck van de Tourdirectie.

Top tien 35e Tour de Mariënvelde 2018

Positie Ploegnaam Naam Plaats Uitvallers Punten
1 Eigen baard = goud waard! Niels Sonderlo Lent 5 1931
2 De Buffels en Geiten Wilco te Selle Borculo 5 1905
3 De Leeuwerik Leo van Noord Neede 6 1877
4 Carren! Carlyn Hulshof Harreveld 4 1865
5 JEROMMEKE Jeroen ter Maat Arnhem 6 1831
6 Voort Mannen Niels Voortman Eibergen 5 1819
7 Bruno Gurdo Cycling Team Daan Bruijns Varsseveld 6 1813
8 Motormuis Joost Onstenk Harreveld 5 1812
9 NS trein Nick Spekschoor Mariënvelde 6 1809
10 Joepinho on wheels Joep Middelhuis Haaksbergen 5 1801


Strijdlustigste Ploeg
De Strijdlustigste ploeg wordt beschikbaar gesteld voor de ploeg die in één etappe de meeste punten weet te verzamelen. Deze prijs is in de wacht ge-sleept door Teun Köster uit Nieuw Wehl die in de twaalfde etappe 221 punten wist te scoren. Het record van de Tour de Mariënvelde staat nog steeds op 222 punten in één etappe en werd in 2008 gevestigd door Peter Vermeulen.

Eendagsvlieg
De Eendagsvlieg is voor de ploeg die een etappe wint met het minste aantal punten. Deze prijs is voor de ploeg die een etappe wint met het minste aantal punten. Deze prijs werd gewonnen door Suus van de Wetering uit Den Haag, die in de 15e etappe 79 punten scoorde en daarmee de etappe won.

Rode Lantaarn
De rode lantaarn is voor de allerlaatste uit het algemeen klassement. Deze populaire prijs is gewonnen door Toon van de Wiel uit Marienvelde. Hij behaalde -134 punten met de ploeg De Rooie Rakkers en bleef daarmee de concurrentie 16 punten voor.

Uitvallers
Er waren 31 renners die de streep in Parijs niet haalden. De uitvallers zijn veelal een grote ergernis van de ploegleiders, maar soms ook tot vreugde als de strijd om de rode lantaarn de meeste aandacht kreeg. Er waren twee ploegen met maar liefst elf uitvallers. Dat waren de ploegen van Dennis Ahoud uit Bemmel en van Herold Bijsterbosch uit Epe. Er waren ook twee ploegen die geen enkele uitvaller hadden. Dat waren de ploegen van Diny Caspers uit Breedenbroek en Pien Walterbos uit Groenlo, die beiden meededen in de strijd om de rode lantaarn.

Grolsch-klassement
Drie ploegleiders krijgen van Grolsch een anderhalve literfles bier. Dat zijn Akim Weenink uit Vragender (plaats 1111), Henny Tönis uit Silvolde (2222) en Sandra Colenbrander uit Doesburg (3333).

Etappeprijzen
De tourdirectie had voor de start van de Tour de France vijf etappes aangewezen die een extra prijs opleverden. Hieronder de etappes en hun winnaars. Zij krijgen een waardebon van Schuurman Schoenen opgestuurd.

Etappe Naam Ploegleider Woonplaats Punten
5 Eigen baard = goud waard! Niels Sonderlo Lent 153
5 passiescrew Pascal Klootwijk Ruurlo 153
6 T Hoogeland Andre Pierweijer Enschede 191
9 Gaan met die banaan Sander Moolenaar Arnhem 157
9 Sprint avec un Pint Edwin Böhmer Gendringen 157
9 De Spurts Erik Wolters Harreveld 157
9 Dagobert dagprijs Barty Verhoek Deventer 157
14 8VC18 Monique Martens Chaam 104
15 Suuuuuus Suus van de Wetering Den Haag 79

Prijzen
Tijdens de prijsuitreiking konden we een aantal mensen blij maken met een trofee en een waardebon. Degene die niet aanwezig was zal zijn prijs thuis gestuurd krijgen. De eerste 137 ploegleiders uit het algemeen klassement kregen een waardebon van diverse sponsors, terwijl de verschillende bekers voor de winnaars uit de regio vergezeld werden van een waardebon mogelijk gemaakt door onze sponsors. De prijzen die niet zijn opgehaald zijn inmiddels op de post en zullen deze week bij de prijswinnaars op de deurmat vallen.

Koekkoeksprijs
De koekkoeksprijs is voor de middenmoter van het klassement. De ploeg die aan het einde van de Tour op plaats 1884 staat krijgt een krat bier overhandigd. De prijs is in het leven geroepen door André Berendsen. André’s familie heeft in Mariënvelde de bijnaam Koekkoek, vandaar deze naam. Helaas overleed André Berendsen op 4 juli 2015. De Tourdirectie heeft besloten om de Koekkoeksprijs ter nagedachtenis aan André in ere te houden. Winnaar werd Ivo Tenten uit Groenlo.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking werd gedaan door Sam Oomen, één van de grootste wielertalenten van Nederland. In Mariënvelde reikte hij de prijzen uit aan de aanwezige prijswinnaars en beantwoordde hij de vragen van Peter Valen.

Regio8
Regio 8 was zondagavond aanwezig bij de prijsuitreiking en maakte deze reportage.

Reportage Regio 8 – zondag 29 juli 2018

Foto’s
De foto’s van de prijsuitreiking kunt u bekijken door op onderstaande link te klikken. Dank wederom aan Tonny Hulshof voor het maken van de foto’s.

Foto’s slotavond Tour de Mariënvelde 2018 – zondag 29 juli 2018

Tourboekje
Binnenkort valt de gedrukte versie van het Touruitslagenboekje op de mat, bij al diegenen die aangegeven hebben zo’n collectorsitem te willen ontvangen. Wie niet kan wachten, kan alvast de digitale versie lezen door op onderstaande link te klikken.

Touruitslagenboekje 2018

De Tourdirectie bedankt iedereen voor hun deelname en hoopt jullie allen en misschien nog wel meer terug te zien bij de 36e Tour de Mariënvelde 2019 vanaf zaterdag 6 juli 2019.

Henny, Peter, George en Henri