Oranje-gekte tijdens Tour de Mariënvelde

Geen oranjegekleurde straten en voetbalpooltjes tijdens de huidige wereldkampioenschappen voetbal. Door de afwezigheid van ons nationale team ontbreekt  het de sportliefhebbers vooral aan emoties.  Maar de organisatie van de Tour de Mariënvelde, het traditionele spel rond de Tour de France, verwacht de komende drie weken een flinke opleving van de Oranje-gekte door de prestaties van Nederlandse coureurs in Frankrijk.

“We hebben op het ogenblik een hele goede generatie wielrenners, die in alle etappes kansrijk is. Zowel in de massasprints, met Groenewegen, als in de tijdritten en bergetappes. En nu Tom Dumoulin heeft besloten om mee te doen, hebben we zelfs een kanshebber op de eindzege in de Tour. Kan het mooier?“, vraagt Henri Weikamp zich af.

Weikamp, die samen met Henny Heutinck, George Wieggers en Peter Valen de Tour de Mariënvelde al vanaf 1984 vanuit het kerkdorp organiseert, hoopt dan ook op een grote deelname aan het spel. “Normaal gesproken hebben we altijd een dip in de deelname in de jaren van de grote voetbaltoernooien. Dan trekt  en krijgt dat alle aandacht. Maar dat kan nu wel eens anders zijn”.

Volgens het kwartet organisatoren is het volgen van de Tour de France nog veel leuker als er naast het volgen van de Nederlandse wielrenners ook nog eigen belang een rol speelt. “In ons spel stellen de deelnemers een eigen ploeg uit het peloton in Frankrijk samen, die voor je punten gaan scoren. Zo kan dus ook een zege voor een Colombiaan veel plezier brengen”, vertelt Henny Heutinck.

“En nu we het leedvermaak over het uitschakelen van Die Mannschaft al hebben gehad, wordt het tijd voor leedvermaak over de slechte score van je collega’s, vrienden of familieleden in de Tour de Mariënvelde”, grijnst Valen.