Tour de Mariënvelde zoekt zijn eigen ‘Tom’

Enkele weken geleden hingen miljoenen sportliefhebbers in ons land voor de buis om wielrenner Tom Dumoulin de Giro d’Italia te zien winnen. Vanaf komend weekend kunnen ruim 4000 deelnemers aan de Tour de Mariënvelde zélf op jacht naar de winst in een ‘grote ronde’. “Ons spel winnen is lastiger dan de Giro”, grapt de organisatie in het kerkdorp.

De feiten geven de Tourdirectie in Mariënvelde, bestaand uit Henri Weikamp, Henny Heutinck, George Wieggers en Peter Valen, gelijk.  Sinds de start van het spel in 1984, dat gekoppeld is aan de Tour de France, won nog nooit een deelnemer tweemaal. “Bij zoveel deelnemers als in de laatste jaren is dat zo goed als onmogelijk. Het is ook niet alleen een kwestie van de beste 22 renners kiezen. Een goed evenwicht tussen sprinters, klimmers en aanvallers is ook van belang”, aldus Henri Weikamp, die de eerste editie van het kennisspel won. “Toen hadden we nog maar 27 deelnemers”, voegt Valen er snerend aan toe.

Bij de jacht naar de ‘eeuwige roem’ is het eveneens belangrijk, dat de gekozen renners in de Ronde van Frankrijk ook aan de eindstreep in Parijs aankomen. Bij het uitvallen van een gekozen coureur is ‘de ploegleider’ in de Tour de Mariënvelde niet alleen een puntenpakker kwijt, maar worden er ook 33 strafpunten opgelegd. “Dat kan héél frustrerend werken. Maar leidt ook tot veel leedvermaak. Er is zelfs een groep deelnemers, die er al jaren op aandringt, dat wij die regel wijzigen. Wij zijn echter net zo conservatief als de tourdirectie in Frankrijk. Dus de spelregels zijn nog hetzelfde als in 1984”, vertelt Peter Valen, die al eens 14 van zijn 22 gekozen renners in een editie zag afstappen.

Drie weken Tour de Mariënvelde zijn dan ook drie weken emotie. “Boosheid. Frustraties. Blijheid. Ergernissen. Het begint al kort na de start als je erachter komt, dat je een belangrijke renner niet in je ploeg hebt”, grinnikt Henny Heutinck. “En na die drie weken is het opeens erg stil. Ieder jaar weer een zwart gat eind juli”, aldus George Wieggers.


Renate Krabbenborg won de 33e Tour de Mariënvelde 2016, hier samen met haar man en adviseur Dennis op de foto met de wisselbokaal.