Renate Krabbenborg wint Tour de Mariënvelde 2016

Renate Krabbenborg is winnaar geworden van de 33e Tour de Mariënvelde 2016. De Zieuwentse bloemist heeft het de hele Tour bijzonder goed gedaan, want de 88e plek na de vierde etappe was de laagste klassering in deze Tour de Mariënvelde. De laatste week stond ze constant bovenaan, maar in de voorlaatste etappe zakte ze naar de vierde plek. De sprint op de Champs-Elysées gaf echter de doorslag. Renate had als enige van de top vier Boasson Hagen in de ploeg en die werd vierde in de laatste etappe in Parijs. Deze 17 punten waren voldoende voor de eindzege in de 33e Tour de Mariënvelde. Op de tweede plek eindigde Martin van Schijndel uit Aalten met tien punten achterstand, terwijl plaatsgenoot Arnoud Wubbels met dertien punten minder dan de winnaar op plek drie eindigde.

tdm 2016 - winnaar web

Op de foto zit nummer twee Martin van Schijndel uit Aalten tussen Lieuwe Westra en Henny Heutinck (links). Op de achter grond van links naar rechts George Wieggers, Henri Weikamp en Peter Valen van de Tourdirectie.

Top tien 33e Tour de Mariënvelde

Rang Naam Woonplaats Woonplaats Uitvallers Punten
1 Hampelin Renate Renate Krabbenborg Zieuwent 1 2056
2 Advanta Martin van Schijndel Aalten 2 2046
3 2e plaats is ook goed!!! Arnoud Wubbels Aalten 2 2043
4 RED ONCE Vincent Wildenborg Lichtenvoorde 2 2042
5 Yellow submarine Timo Bomhof Heino 2 2026
6 de duif Annie Wolterink Vragender 2 2022
7 Het Gulden Pedaaltje Elmar Caspers Haarlem 2 1999
8 Banaluto Bas Helmink Wehl 2 1998
9 Ultiem Recept Richard Jansen Doetinchem 2 1986
10 Équipe du Lac Christiaan van der Meer Bredevoort 2 1985

De 103e editie van de Tour de France is in Parijs aangekomen en Chris Froome won voor de derde keer de Ronde van Frankrijk. Lange tijd leek Bauke Mollema een podiumplek te kunnen bereiken, maar de Tour duurde drie dagen te lang voor de Groninger. Verder konden we genieten van een mooie Tour de France met een ongenaakbare Sky-ploeg, maar daarachter was alles mogelijk. Ook de etappezeges van Tom Dumoulin geven aan, dat Nederland als wielerland weer mee begint te tellen en mogelijk levert dit in de komende jaar ook weer eens een podiumplek op in Parijs.

De 33e Tour de Mariënvelde is ook weer ten einde met een prachtig aantal van 3821 deelnemers. Winnaar van deze 33e Tour de Mariënvelde werd Renate Krabbenborg uit Zieuwent met haar ploeg Hampelin Renate. Zij scoorde 2056 punten. Het maximaal haalbare aantal was 2235 punten. Zij scoorde een hoog percentage van 92%. Zij had 17 renners van de Ideale Ploeg in haar eigen ploeg.

De Strijdlustigste ploeg wordt beschikbaar gesteld voor de ploeg die in één etappe de meeste punten weet te verzamelen. Deze prijs is in de wacht gesleept door Peter Vermeulen uit Utrecht uit Deventer met de ploeg Don Dooter die in de derde etappe 217 punten wist te scoren. Het record van de Tour de Mariënvelde staat nog steeds op 222 punten in één etappe en werd in 2008 gevestigd door diezelfde Peter Vermeulen.

De Eendagsvlieg is voor de ploeg die een etappe wint met het minste aantal punten. Deze prijs werd gewonnen door Hanneke Wessels uit Lichtenvoorde met de ploeg De Lage Landen, die in de twaalfde etappe 111 punten scoorde en daarmee de etappe won.

De rode lantaarn is voor de allerlaatste uit het algemeen klassement. Deze populaire prijs is gewonnen door Willem van Mersbergen uit Deventer. Hij behaalde -97 punten met de ploeg De Spookmagiër en bleef daarmee de concurrentie vijftien punten voor.

Er waren slechts 24 renners die de streep in Parijs niet haalden. De uitvallers zijn veelal een grote ergernis van de ploegleiders, maar soms ook tot vreugde als de strijd om de rode lantaarn de meeste aandacht kreeg. Er waren acht ploegleiders die geen enkele uitvaller in hun ploeg hadden, die allen in het onderste deel van de ranglijst terecht kwamen. Thea Ratering uit Lichtenvoorde en Niels Berendsen uit Roosendaal hadden maar liefst negen uitvallers en eindigden ook in de staart van de ranglijst.

De tourdirectie had voor de start van de Tour de France vijf etappes aangewezen die een extra prijs opleverden. Hieronder de etappes en hun winnaars. Zij krijgen een waardebon van Schuurman Schoenen opgestuurd.

5e etappe             Smurf                             Maurice Derks                  Lichtenvoorde          168 punten
7e etappe             TourDeTika                  Jacintha Dijkstra            St. Niklaas (B)             124 punten
10e etappe           Annie                             Anne Vrijbloed                Amsterdam                 143 punten
16e etappe           I feel the need….          Gerald ten Barge             Lichtenvoorde          173 punten
18e etappe           Op de hoogte                Wilfried Köster                Zoetermeer                 171 punten

Drie ploegleiders krijgen van Grolsch een anderhalve literfles bier. Dat zijn Wilfred Beusink uit Winterswijk (plaats 1111), Bart Wiendels uit De Heurne (2222) en Dennis Hendriksen uit Zelhem (3333).

De prijsuitreiking werd gedaan door Lieuwe Westra. De 33-jarige Fries reed dit jaar niet mee in de Tour de France en hij rouwde daar niet om. In Mariënvelde reikte hij de prijzen uit aan de aanwezige prijswinnaars en beantwoordde hij de vragen van Peter Valen.

De foto’s van de prijsuitreiking kunt u bekijken via:
https://goo.gl/photos/iGHArrWFLKpgwzbg9

De Tourdirectie bedankt iedereen voor hun deelname en hoopt jullie allen en misschien nog wel meer terug te zien bij de 34e Tour de Mariënvelde 2017 vanaf zaterdag 1 juli 2017.

Henny, Peter, George en Henri