Tour de Mariënvelde verlicht “zwarte gat”

Voor veel sportliefhebbers is de zomer met een ‘zwart gat’ begonnen.  Een groot voetbaltoernooi zonder Oranje. En met het ontbreken van het Nederlands elftal in Frankrijk bleven ook de voetbalpooltjes binnen families, vriendenkringen en bedrijven uit.

De organisatie van de Tour de Mariënvelde hoopt vanaf 2 juli de saaiheid van de zomer te verdringen en het zwarte gat te verlichten met de start van de 33e uitgave van het spel.

De winnaar van 2015
De winnaar van 2015

“Normaal gesproken ontstaat het zwarte gat voor ons pas na afloop van de Tour de France en natuurlijk Tour de Mariënvelde. Dan hebben we drie weken naar wielrennen gekeken, zijn we druk geweest met ons spel en dan is er opeens weer een ‘normale’ maandag’.  Altijd een vreemd gevoel. Eigenlijk hetzelfde als naar de EK voetbal kijken zonder dat Nederland meespeelt. Je mist iets”, vertelt Henri Weikamp, die samen met Henny Heutinck, George Wieggers en Peter Valen de tourdirectie in het kerkdorp vormt.

“Je bent veel minder betrokken als je geen eigen belangen hebt. In dat opzicht zit er wel een verschil tussen een EK zonder Nederland en de beleving van de Tour de France als deelnemer aan de Tour de Mariënvelde”, vult Valen aan. “Ik kan heel blij zijn met een kopgroep van Spanjaarden en Fransen als er veel renners bij zijn, die ik in mijn team heb opgenomen en die dus de punten voor mij gaan binnenfietsen”.

De punten en de ranglijst. Voor bijna alle deelnemers aan de Tour de Mariënvelde drie weken lang van groot belang.  Weikamp: “Hoeveel punten heb ik gehaald vandaag? Waar staan mijn collega’s, mijn vrienden en de familieleden? Hoeveel sta ik voor of achter? Daar gaat het dagelijks om, waardoor het volgen van de Tour de France nog leuker wordt. En ik denk, dat George, verantwoordelijk voor het computerprogramma, onze deelnemers fantastisch bedient met de gewenste informatie. De nieuwe stand is supersnel na de etappes beschikbaar op onze website”.

Deelname

De inschrijving, waarbij de deelnemers 22 renners opgeven, die in de Tour de France van start gaan, kan plaatsvinden vanaf vrijdagavond 1 juli tot zondagochtend 3 juli 11.00 uur (de eerste etappe telt niet mee in het spel, red.). Bij voorkeur via internet, waarop dagelijks ook de standen bijgewerkt worden. De webpagina, die hiervoor bezocht dient te worden is www.tourdemarienvelde.nl

Maar deelnemers kunnen zich ook op de traditionele manier aanmelden. Inschrijfformulieren zijn verkrijgbaar bij de Rabobank vestigingen in Aalten en Winterswijk. Bovendien bij de winkels van Schuurman Schoenen in de Achterhoek en Twente, Sportpoint Navis in Aalten, tankstation Texaco Lichtenvoorde, sportzaak Han ter Woerds in Lichtenvoorde, rijwielzaak Goossens in Groenlo en Borculo, Paul Knippenborg Fietsen en het Sourcy Center in Zieuwent, café De Tapperij in Ruurlo, wielerzaak De Pedaleur in Doetinchem en cafetaria De Smulhoek in Zelhem. En natuurlijk Tourcafé Heutinck in Mariënvelde.