Tourlijstje

Henny Haggeman, journalist bij De Gelderlander, schreef op vrijdag 10 juli 2015 in De Gelderlander onderstaande column, die een aantal ploegleiders bekend in de oren zal klinken. Maar in het verleden gebeurden er vaker grappige dingen rondom het invullen van een Tourlijst.

Ik behoor tot de categorie Tourlijstjesmakers die, als ze niet opletten, vergeten de topfavoriet in te vullen. Dat gebeurde me bijvoorbeeld vorig jaar. Nog erger was het dat het een kleine week duurde voor ik dat in de gaten had. Etappes achter elkaar hield ik nauwgezet de tussenstanden in de gaten en snapte er niets van dat ik ergens vlak achter de middenmoot bleef hangen. Tot ik mijn lijstje nader bestudeerde, van schrik ophield met ademen – gelukkig maar even – en zag dat de Italiaanse wielrenner Nibali in mijn lijstje ontbrak. Zoals we weten won Nibali vorig jaar de Tour.

Eerlijk gezegd heb ik helemaal geen verstand van wielrennen. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. Het is een kwestie van een beetje slim googelen, een mix verzamelen van klimmers en sprinters én natuurlijk de topfavorieten niet vergeten. Het leverde dit keer een lijst op van 35 renners. Een aantal herinnerde ik me van de Tour van vorig jaar maar van de helft had ik nooit gehoord.

Zo’n manier van een Tourlijstje invullen roept weerzin op bij de echte kenners. Ook nu hoorde ik een collega een afkeurende kreet slaken toen ik op de burelen mijn werkwijze uit de doeken deed. Maar het kan prima werken.

Terwijl ik dit schrijf ligt het lijstje naast me op de keukentafel. 22 namen moest ik invullen voor het Tourspel. Voor de renners die ik koos staat een kruis. Ook voor de toekomstige Tourwinnaar.

Dit keer kreeg ik op zondagavond, de tweede etappe was achter de rug, een tweetje van een collega (niet van de afkeurende maar van een ander die er ook erg veel verstand van heeft). ‘Mooi lijstje’, zat-ie me eerst nog lekker te maken. ‘Maar waar is Froome?’

Froome staat op de lijst die ligt op de keukentafel. Maar niet op de lijst die ik heb ingeleverd voor het Tourspel. Er is wat misgegaan. Ik hoop nu al vier dagen dat Froome van zijn fiets dondert en zich ernstig bezeert. Tegen beter weten in. Froome wint de Tour.

Bron: De Gelderlander, vrijdag 10 juli 2015 Henny Haggeman

Zonder de Tour de Mariënvelde te noemen weet ik zeker dat hij ons prachtige spel bedoelt. Al jaren is hij deelnemer aan ons kennisspel. Zonder Froome bezet hij mete zijn ploeg Stadse Fratsen on Tour momenteel de 1468e plaats, maar of dat zo blijft met de bergen in aantocht, is nog maar de vraag.

Het relaas van Haggeman klinkt Henny Heutinck bekend in de oren. De café-eigenaar en mede-organisator vergat ooit Greg Lemond en dat net in het jaar, dat deze Amerikaan ook de Tour de France won. Afgelopen vrijdag, op de dag dat Haggeman het missen van Froome in zijn column beschreef, kwam Heutinck er dit jaar achter dat hij Cavendish was vergeten op te schrijven.

Een ander legendarisch verhaal over Tourlijstjes is de volgende. Eén van onze deelnemers (naam bekend bij de organisatie) stond in zijn familie bekend om zijn wielerkennis. Zijn broers, die ook in ons spel meespeelden, trachtten hem ieder jaar informatie te ontfutselen. Ze keken zijn wielertijdschriften na of hij niet bepaalde renners had aangekruist of ze zochten naar lijstjes met (nieuwe) wielernamen. Onze man deed of hij dit niet in de gaten had en liet (per ongeluk) lijstjes slingeren met namen van wielrenners in wie hij het niet zag zitten. Toen hij deze namen terug zag in de Tourploegen van zijn broers had hij daar bijzonder veel plezier van. Zijn broers iets minder.

Tot slot het verhaal van wederom twee broers. De jongste van de twee vroeg aan de oudste of hij zijn Tourploeg wilde inleveren. Dat was nog in de tijd dat alles op papier ging en internet slechts voor een enkeling was weggelegd. De oudste deed keurig wat hem gevraagd werd en hij leverde natuurlijk ook zijn eigen ploeg in. Na twee weken constateerde de jongste van de twee broers, van wie verondersteld werd dat hij over meer wielerkennis beschikte, dat er telkens één ploeg evenveel punten als hij had. Hij vroeg zich af wie dit was en tot zijn grote verrassing was het de ploeg van zijn oudste broer. Deze ontkende met klem dat hij het lijstje van zijn broer had overgeschreven en houdt dat tot op de dag van vandaag vol.