Tour de Mariënvelde ideale recept om ‘Oranje’ even te vergeten

Voetballend Nederland dompelde de natie in verdriet. Maar nu de oranje vlaggen en slingers nog maar net in de kast zijn verdwenen, kunnen de sport- en spelfanaten zich alweer opmaken voor het volgende spektakel. De combinatie Tour de France en Tour de Mariënvelde vormen het ideale recept voor drie weken spanning.

“Gesink stijgt in Frankrijk tot grotere hoogte dan Sneijder en consorten”, voorspelt de Tourdirectie in het Achterhoekse kerkdorp.

“Tijdens de bergritten in ieder geval letterlijk. Maar dit jaar hopelijk ook figuurlijk”, licht Henri Weikamp toe, die samen met Hennie Heutinck, George Wieggers en Peter Valen het spel organiseert. “Wat zou er mooier zijn na de aftocht van de voetballers, dan een Achterhoeker die meestrijdt om de zege in de Tour? Gegarandeerd dat heel Nederland dan weer voor de buis zit. En als je dan ook nog meedoet aan de Tour de Mariënvelde is het helemaal geweldig om te volgen”.

Grote voetbaltoernooien en de Tour de Mariënvelde gaan niet goed samen, zo hebben de organisatoren de afgelopen jaren ervaren. “We hebben in die zomers altijd wat minder deelnemers. Vaak mensen, die er in de eerste week van de Tour achter komen, dat ze door de aandacht voor het voetballen iets zijn vergeten. Ja precies, deelnemen aan de Tour de Mariënvelde. Zo is de Ronde van Frankrijk een stuk minder leuk, horen we dan vaak achteraf”, vertelt Valen.

“Maar of er nu 3500 of 4000 ingeleverde teams zijn, maakt voor ons eigenlijk niet zoveel uit. We hopen de deelnemers iets leuks te bieden. Daar doen we het voor. Al zou het mooi zijn, als we ooit het record verbreken. Dat stamt met 4303 uit 2003. Vorig jaar waren we er dichtbij met 4288 ingeschreven teams”, besluit Henri Weikamp.